Gökhan Diktaş, yaptığı açıklamada, Ergene Nehri’ndeki kirliliğin hep sanayi kuruluşlarına atfedildiğini söyledi. 
Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde Derin Deniz Deşarj Projesi’nin yüzde 65-70’lik kısmının tamamlanacağını belirten Diktaş, “Buradaki en büyük problem Velimeşe OSB idi. Velimeşe OSB içerisinde de planlı gidiliyor. Yani biz orada da sokak sokak, hat hat gitmiyoruz. Fabrikaların deşarjı ve su tüketimine bakıyoruz. Mesela şu sokakta 3 bin ton, 10 bin ton, 20 bin ton gibi… Buna göre başlayarak projeyi devam ettiriyoruz. Finale yaklaşıldı” dedi. 

“DEBİ DÜŞÜNCE KOKU ORTAYA ÇIKTI”

Göktaş, şöyle devam etti:
“Şimdi orada şöyle bir şey yaşanıyor. Bunlar hatta bağlandıktan sonra suyun debisinde bir düşüş gerçekleşti. Debide düşüş olunca koku daha fazla meydana çıkmaya başladı. Dip çamurları var. Bu dip çamurlarıyla da ilgili temizlik çalışması başlatacağız.” 

“KİRLİLİĞİN YÜZDE 70 NEDENİ TESKİ
Diktaş, Kapaklı’dan itibaren TESKİ’nin arıtmalarının hiç birinin vazife görmediğini, suyun arıtmaya tabi tutulmadan Ergene Deresi’ne akıtıldığını ifade etti. 

Destek bizden kupa sizden Destek bizden kupa sizden

TESKİ’ye dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Diktaş, şunları kaydetti:
“Kirliliğin nedeni yüzde 33 sanayi ise geri kalanı TESKİ kaynaklıdır. Bunu seçim sürecinde daha detaylı paylaşacağım. Elimizde buna dair bilgiler var. Özellikle kokuya dair de fabrikalara yönelik çok ciddi denetlemeler yapılıyor. Bölgemizde tekstil fabrikalarımızın özel bir üretim kısmı var. Burada buharlaştırılan bir ürün var. O ürün buharlaştırılırken filtreleme yapılma durumunda. Bu filtrelerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına destek başvurusunda bulundum. Buna dair bir destekleme çıkacak. Enerji tüketiminde yüzde 50 hibe çıkacak ve 2024’te özellikle bu koku problemine dair tekstil fabrikalarına yeni bir yönetmelik geliyor.  Yani Allah izin verirse biz büyükşehri kazandığımızda bu uyumu da göstermiş olacağız. Bu sorunları çözebilmek için masaya yatırabileceğiz.”

“KİRLİLİK VE KOKU İKİ SENEDE ÇÖZÜLECEK”
Tekirdağlılara Ergene Nehri’ndeki kirlilik sorununun çözüleceğine dair söz veren Diktaş, “Ben size şunun sözüne verebilirim. Büyükşehir ile çalıştıktan sonra Ergene’de Allah’ın izniyle öncelikle deredeki problem 1-1,5 senede maksimum iki senede biter. Koku problemi de inşallah bu sürede giderilecek. Ciddi manada gelişmelere hep beraber şahit olacağız.”

Kaynak: Gökmen Yüce