"Edirne Kırmızısı" şenlikte ön plana çıkacak "Edirne Kırmızısı" şenlikte ön plana çıkacak

Türk Hava Kurumu Edirne Şube Başkanı Av. Coşkun Molla ve yönetimi, Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 93. yılında Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı ziyaret etti. Başkanlık makamında gerçekleştirilen ziyarette Coşkun Molla, Recep Gürkan’a 1926 yılında Edirne semalarında uçan ‘Edirne-1’ isimli uçağının maketini hediye etti.
Molla’nın hediye ettiği bu maketin kendisi için çok önemli ve değerli olduğunu belirten Gürkan, “Türk Hava Kurumu, 1925 yılında Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulur. 1926 yılında ise Türkiye genelinde ülkeye savaş uçağı alınması için bir kampanya başlatılır. Edirne bu kampanyaya büyük bir duyarlılık gösterir, Edirneliler bir değil iki uçak parası toplarlar. Her şart ve durumda ülkesinin bağımsızlığını ve özgürlüğünü savunan, Cumhuriyetin değerlerine kalpten bağlı Edirneliler, 2 savaş uçağı alarak, bu ülkeye bağlılığını ve sevgisini bir kez daha gösterir.  Junkers A20 tipi bu iki uçaktan birine Edirne-1, diğerine ise Edirne-2 ismi verilir. Edirne semalarında dolaşan Edirne-1 isimli uçağın maketini bana armağan eden Av. Coşkun Molla’ya sonsuz teşekkürler. ‘İstikbal göklerdedir’ diyen Ata’mızın mirası Türk Hava Kurumumuzun her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Recep Gürkan’ın ve Edirne Belediyesinin Türk Hava Kurumu’nun her zaman yanında olduğunu belirten Molla da “Türk Hava Kurumu, Atatürk’ün emriyle kurulan çok önemli, köklü bir kurum. 1926 yılında başlatılan kampanyaya Edirneliler çok büyük bir ilgi gösteriyor. Toplanan parayla ilk olarak,  Junkers A20 tipi bombardıman uçağı alınıyor ve Edirne-1 ismi veriliyor. Daha sonra da ikinci uçak alınıyor ona da Edirne-2 ismi veriliyor” dedi.
Atatürk’ün Edirne’ye gelişinin 93. yıl dönümünde Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı ziyaret ederek, kendisine böylesine anlamlı bir hediye takdim etmek istediklerini belirten Molla, “Edirne, her zaman ülkesinin değerlerine sahip çıkan bir kent olmuştur. Türk Hava Kurumu da Atatürk’ün emriyle kurulan Cumhuriyetimizin kurumlarındandır. Türk Hava Kurumu’na her zaman destek olan, sahip çıkan Edirne halkına, Edirne Belediye Başkanımız Recep Gürkan’a ve tüm belediye çalışanlarına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Başkanımız Recep Gürkan ve Edirne Belediyesi ‘Geçmişe Saygı, Geleceğe Güven İle Cumhuriyetin 100. Yılında Gökyüzünden Edirne’ isimli sergimizde de bize büyük destek olmuştu. Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi