CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un yaptığı açıklamaya göre, SGK adı altında birleşen SSK; Bağ Kur ve Emekli Sandığı iştirakçilerine yönelik farklı uygulamalar devam ediyor. Yetim aylığı bağlanma koşulları konusunda büyük bir eşitsizlik uygulanıyor. Buna göre, Emekli Sandığı sigortalısı vefat ettiğinde, yetim kalan ve evli olmayan kız çocuğu çalışsa dahi yetim aylığı alabilirken, Bağ Kur ve SSK iştirakçisinin kızı aynı haktan yararlanamıyor. 

Bu konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na yasa değişikliği teklifi veren Milletvekili Aygun, “Üç kurum; SGK çatısı altında birleşse de farklı uygulamalar görülüyor. Yetim aylığı konusunda tam bir çiftçe standart yaşanıyor. Devlet, tüm yetimlere eşit davranmak zorunda. Bu durum acilen düzeltilmeli” dedi.
Aygun, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalılarının vefatı ile birlikte kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanması için aranan koşulların eşitlenmesi gerektiğini söyledi.
Mevcut uygulamada, vefat eden Bağ-Kur ve SSK sigortalısının kız çocuğuna ölüm aylığı bağlanabilmesi için “evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanmış ya da dul kalmış olması ve herhangi bir sigortalılık statüsüne tabi olarak çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ve aylık olmuyor alması” gerektiğini söyledi.

YASA TEKLİFİ

Bahar Türküleri kulakların pasını silecek Bahar Türküleri kulakların pasını silecek

Emekli Sandığı iştirakçisinin vefat ettikten sonra kız çocuğuna aylık bağlanması için ise aynı koşullar aranmadığını kaydeden Aygun, yaşanan eşitsizliği şöyle özetledi:
“SSK veya Bağ-Kur sigortalısı vefat ettiğinde, yetim kalan bekâr kızı sigortalı olarak çalışıyorsa ölüm aylığı alamamaktadır. Emekli Sandığı mensubunun kızı ise çalışsa dahi ölüm aylığı alıyorsa bu eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir. Yasa teklifi verdim. Verdiğim teklif ile Anayasa’nın 10 uncu maddesinde güvence altına alınan eşitlik ilkesi çerçevesinde kız çocuklarının yetim aylığından yararlanma koşullarının eşitlenmesini ve uygulamadaki farklılığın kaldırılmasını amaçlıyorum. AK Parti iktidarını teklifime destek vermeye ya da kendilerini bu konuda düzenleme yapmaya çağırıyorum.”

Kaynak: Haber Merkezi